juni 20, 2024

DC Event

dcevent.nl

Alledaagse dingen waar we ooit zonder konden

mobiele-telefoonhoesjes

De wereld verandert, en in een rap tempo ook. Dat zie je heel goed terug als je eens kritisch om je heen kijkt naar alle spullen die je in de loop der jaren hebt verzameld. Spullen waar je nu niet meer zonder lijkt te kunnen. Toch was ons leven vroeger heel normaal, en prima leefbaar zonder. Welke dingen die we nu geen moment meer kunnen missen zijn eigenlijk pas heel kort in ons leven?

Onmisbaar

Als je het hebt over zaken waar we een jaar of 20 nog nauwelijks mee bezig waren, maar nu geen minuut meer zonder kunnen, dan heb je het natuurlijk ook over smartphones. Volwassenen van nu zijn voor een groot deel zonder mobieltjes opgegroeid, pas aan het einde van de jaren ’90 deden ze hun intrede. Toen waren het nog allesbehalve apparaten waar we de hele dag aan gekluisterd zaten. Veel mensen hadden vooral een mobieltje om, het klinkt zo logisch, te bellen en gebeld te worden. En dan ging het over het algemeen niet om een gezellig kletspraatje. Nee, je mobiele telefoon gebruikte je voor noodgevallen: om door te geven dat je later thuis zou komen, om te vragen waar de ander toch bleef bij een afspraak, dat soort zaken. De opkomst van de mobiele telefoon, die de jaren daarna natuurlijk gestaag doorging, betekende wel de introductie van zo’n typisch product waar je al helemáál nooit over had nagedacht: telefoonhoesjes.

Al waren de mobieltjes in hun begindagen een stuk goedkoper dan nu, we waren totaal niet gewend om de hele dag met zo’n toch wel prijzig stuk elektronica rond te lopen. En dus deden we er massaal telefoonhoesjes omheen. In eerste instantie vooral om te beschermen tegen vocht en vuil, maar naarmate de schermen groter en de toestellen kwetsbaarder werden toch vooral tegen vallen en stoten. Met de introductie van de smartphone maakten we ook kennis met het smartphonehoesje, een typisch product dat ongemerkt een onderdeel van je leven is geworden.

Nog veel meer

De smartphone en zijn smartphonehoesje zijn vast en zeker het duidelijkste voorbeeld van iets dat zomaar je leven in is gekomen, maar nu niet meer weg te denken is. Maar er is natuurlijk veel meer! De sportschool bijvoorbeeld; is die gesloten, dan kun je niet sporten. Hoe mensen dat pakweg 50 jaar geleden toch oplosten… 

Veel zaken hangen samen met nieuwe technologie: bijna iedereen heeft opeens een modem in huis, en het aantal snoertjes om apparaten op te laden dat zich onderdeel heeft gemaakt van het dagelijkse leven is enorm. Allemaal dingen die, terwijl we dat nauwelijks in de gaten hadden, een plekje in ons leven hebben veroverd en nu onmisbaar zijn.