juli 25, 2024

DC Event

dcevent.nl

Aan welke eisen moet een werkruimte voldoen?

Om gezond en veilig te kunnen werken, is een goede werkruimte noodzakelijk. Zo zijn er enkele criteria en eisen waaraan goede werkruimtes moeten voldoen. Hier moeten zowel de werkgevers als werknemers van op de hoogte zijn, om een veilige werkplek te kunnen garanderen. Maar wat zijn nu precies de eisen van een werkruimte? Wij vertellen je er graag meer over!

Licht

De eerste eis is dat werkruimtes moeten zijn voorzien van voldoende licht. Dit betekent daglicht, maar ook kunstmatig licht. Licht stuurt namelijk een aantal processen in ons lichaam. Met een goed verlichtte ruimte zorg je er dus voor dat de productiviteit onder werknemers verbetert en dat er optimaal gewerkt kan worden. Bij lichte ruimtes, wordt ook de vitamine-aanmaak in ons lichaam gestimuleerd. Bij werkruimtes waar veel beeldschermen staan is het belangrijk dat werknemers niet tegen het daglicht inkijken en tegelijkertijd naar hun beeldscherm staren. Zo is het voor de ogen lastiger om te focussen.

Elektriciteit

Bij elektriciteit zijn er altijd een aantal risico’s. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat iemand een schok krijgt. Zorg ervoor dat er geen losliggende kabels liggen en verlengsnoeren. Ook is het goed om gebruik te maken van geaarde stopcontacten. Verder moeten alle elektrische werkzaamheden uitgevoerd worden door een bevoegd persoon.

Afzuiging en temperatuur

Verder is het heel belangrijk dat er in een werkruimte genoeg afzuiging is. Dit wil zeggen dat de lucht wordt gereinigd en er voldoende zuurstof is. In industriële ruimtes bijvoorbeeld is het ook noodzakelijk om chemische stoffen af te voeren. Is er iets kapot aan de afzuiging? Laat dit dan zo snel mogelijk repareren door een industrieel onderhoudsbedrijf. Verder is een goede temperatuur van de werkruimte ook belangrijk. Een ruimte mag namelijk niet te warm en niet te koud zijn. Investeer daarom altijd in goede afzuiging en klimaatbeheersing.