juli 25, 2024

DC Event

dcevent.nl

Wietlucht in Huis is Schadelijk

wietlucht in huis

Een wietlucht in huis is niet alleen onaangenaam, maar ook schadelijk voor de gezondheid. In dit artikel ga ik meer vertellen over wietlucht, waar komt de lucht vandaan? Hoe kom je van de wietlucht af? En wat voor effecten kan het eventueel op jouw gezondheid hebben? Wanneer je af en toe wiet rookt, kan het zo zijn dat jij geen problemen hebt met de geur, maar het is wel aan te raden om de geur niet in jouw huis te laten hangen.

Waar komt wietlucht vandaan

Het is belangrijk om te weten dat wietlucht niet altijd afkomstig is van een wietplant, of rook. Het kan ook een geur zijn die uit de kruipruimte komt, vanwege geen of onvoldoende ventilatie. Dit noemen ze ook wel koollucht of rioollucht, deze kan vergelijkbaar zijn met wietlucht. Maar het kan ook zo zijn dat je last hebt van muizen. De muskusklieren van de muis verspreiden een hele penetrante lucht, die te vergelijken is met wietlucht.

wietlucht in huis

Hoe kom je van de lucht af

Begin met het extra ventileren van je huis, zet ramen meerdere uren tegen elkaar open, en kijk of dit effect heeft. Ruik je de wietlucht nog steeds? Schakel dan een professional in die een luchtonderzoek kan doen. Wanneer het uit de kruipruimte komt, kan er worden gekozen voor betere ventilatie, of een betere isolatie. Het kan zo zijn dat de ventilatierooster moeten worden ontlucht, of dat de ventilatiekokers moeten worden ontstopt.

Wat doet wietlucht met je gezondheid

Langdurig wietlucht inademen kan de kans op hartaandoeningen met 20 tot 30% verhogen. De negatieve gezondheidseffecten zijn het hoogste bij kinderen, en mensen die al luchtwegklachten hebben. Kinderen die opgroeien in wietlucht hebben over het algemeen vaker last van astma, middenoorontsteking en luchtweginfecties. Bij zwangere vrouwen kan het zorgen voor miskramen, wiegendood, en een verminderde groei van de foetus.