juni 21, 2024

DC Event

dcevent.nl

Dit doen de remschijven in je Renault

Remschijven Renault

Een auto is een gecompliceerd mechanisme. Het is niet voor niks dat er hele studies gewijd zijn aan het ontwerpen, bouwen en onderhouden van auto’s. Ze zijn namelijk niet alleen ingewikkeld maar vragen ook om nauwkeurigheid. Een goed remsysteem is bijvoorbeeld onmisbaar om veilig de weg op te gaan, en dat geldt voor elke auto. Zelfs jouw Renault. De remschijven Renault zijn dan ook absoluut onmisbaar. Ze zijn een belangrijk onderdeel in het mechanisme dat ervoor zorgt dat je kunt afremmen en tot stilstand komt.

Over de remschijven

Remmen doen we vaak in een auto. We remmen af om een bocht te nemen, remmen af als we een gevaarlijke situatie zien en proberen zo snel maar toch zo veilig mogelijk tot stilstand te komen wanneer we bij een stoplicht aankomen dat op rood staat. Dat moet met beleid gebeuren. Bovendien moet het remsysteem tegen behoorlijk wat slijtage kunnen want remmen vraagt om veel kracht op de auto. De remschijven spelen daarin een belangrijke rol. 

Remschijven Renault

Zo werkt het

Wanneer je op het rempedaal trapt, dan duwen de remblokken tegen de remschijven aan. Daardoor ontstaat er wrijving. Die wrijving is in feite de remkracht. De wrijving zorgt ervoor dat je afremt en uiteindelijk tot stilstand komt. Het zorgt echter ook voor veel slijtage, op de remschijven maar vooral ook op de remblokken. Naast de schijven en de blokken heeft dit systeem ee remklauw, remslang en wielremcilinder.

Vervangen van de remschijven

Doorgaans wanneer er een probleem in het remsysteem zit dan komt dit doordat de remblokken te versleten zijn. Dat is geen probleem want die kun je gemakkelijk vervangen. De remschijven vervangen is iets dat niet vaak hoeft, maar toch kan het voorkomen. Laat dit altijd bij een garage doen want het is een specialistisch klusje waar uiterste nauwkeurigheid voor vereist is.