juni 21, 2024

DC Event

dcevent.nl

Een netwerk laten beveiligen door middel van Radius

Radius

Radius staat voor Remote Authentication Dial In Survice. Zo klinkt het natuurlijk ingewikkeld, maar ondanks dat de techniek erachter niet eenvoudig is kan je vrij gemakkelijk leggen wat het systeem nou precies doet. Radius is een van de belangrijkste onderdelen van een netwerk. Het systeem bepaalt namelijk wie er toegang krijgen en wie niet. Daarnaast wordt het systeem ook gebruikt om accounts mee te beheren. Veel bedrijven maken gebruik van het Radius systeem. Denk bijvoorbeeld maar aan je internetprovider. Als je jouw rekeningen niet bepaalt zal het systeem de toegang weigeren.

Beheer

De functies van Radius op een rijtje

Radius heeft eigenlijk drie belangrijke functies. De authenticatie, autorisatie en accounting. Samen zorgen deze functies ervoor dat je goed kunt beheren wie er wel of geen toegang krijgen. Dit gebeurd op basis van het IP-adres van de gebruiker. Het IP-adres is het adres waarmee alle apparaten die toegang hebben tot het internet zich identificeren. Het IP-adres verschilt per gebruiker waardoor je eenvoudig kunt bepalen wie er nou wel of geen toegang mag tot jouw netwerk. Het is dus de perfecte manier om jouw netwerk te beveiligen. Door bijvoorbeeld alleen de IP-adressen van werknemers toe te staan zal niemand anders in het netwerk kunnen.

Beveiliging

Met Radius bepalen wie toegang heeft tot welke laag van je netwerk

Radius is dus geschikt om ervoor te zorgen dat een kwaadwillend persoon geen toegang heeft tot je netwerk. Het is echter ook geschikt om gebruikers in verschillende groepen in te delen. Zo kan het bijvoorbeeld dat jij graag wilt dat een manager toegang heeft tot meer bestanden dan een normale medewerker. Je kan met behulp van Radius de manager dan toegang geven tot een andere laag van je netwerk. Je kan dus exact beheren wie welke bestanden mag inkijken en dit is voor veel bedrijven ideaal. Wij kunnen het gebruik van Radius erg aanraden.