juni 20, 2024

DC Event

dcevent.nl

Dit is waarom een klimaatkast onmisbaar is in jouw huis als je van een lekkere wijn houd

Een klimaatkast is speciaal ontworpen om jouw wijncollectie op de ideale temperatuur te houden. Elke wijnsoort heeft zijn ideale temperatuur om ervoor te zorgen dat hij zijn kwaliteit en smaak behoud. Maar ook de luchtvochtigheid, zo min mogelijk trillingen en weinig uv-stralingen zijn belangrijk om de smaak goed te houden. Maar waar moet je op letten als je een wijnklimaatkast aan wilt schaffen en wat zijn de voor- en nadelen? Lees hieronder waarom de voordelen van een wijnkoelkast zwaarder wegen dan de nadelen. 

Waarom zou je een klimaatkast aan moeten schaffen? 

Als je een wijncollectie hebt, is het belangrijk dat je jouw wijnen op een goede temperatuur bewaard, met de juiste luchtvochtigheid, zo min mogelijk trillingen maar ook weinig uv-stralingen. Elke wijnsoort heeft zijn eigen specifieke temperatuur om optimaal te rijken, maar ook om optimaal te smaken. Door gebruik te maken van deze kast zorg je dus dat je de meest optimale omstandigheden creëert en dus je wijnen zo goed mogelijk van kwaliteit en smaak blijven. Je kan witte wijnen over het algemeen het beste bewaren op zo’n 7 graden, terwijl een rode wijn het beter doet op ongeveer 18 graden. Een reguliere koelkast staat meestal zo rond de vier graden wat voor vrijwel alle soorten te koud is. En als je wilt gaan voor kamertemperatuur dan bewaar je eigenlijk alle wijnen te warm. 

Op welke punten moet je letten als je een wijnklimaatkast gaat aanschaffen? 

Als je nadenkt over de aanschaf, dan is het belangrijk dat je met een aantal zaken rekening houdt. Een van de belangrijkste onderdelen is de capaciteit van de klimaatkast. Hoeveel wijnflessen wil je bewaren en op welke temperatuur of temperaturen? Zo kan je bepalen welke maat kast je nodig hebt en of het noodzakelijk is om te kiezen voor een kast met meerdere temperatuurzones. Als je bijvoorbeeld witte en rode wijnen wilt bewaren, dan zijn afzonderlijke temperatuurzones een uitkomst om ervoor te zorgen dat je altijd een wijn kan pakken op de ideale temperatuur. 

Wat zijn de voor- en nadelen van een klimaatkast? 

Je hebt wijnklimaatkasten in vele verschillende maten, soorten, modellen en ook met voor- en nadelen. Het grootste voordeel is dat je in één wijnklimaatkast al je wijnen kwijt kan zodat je overzicht hebt, maar ze ook bewaard worden onder de meest ideale omstandigheden. Je hoeft nooit vooraf na te denken dat je een fles koud moet zetten, je hebt altijd de beste temperatuur en externe factoren hebben zo min mogelijk de smaak beïnvloed. Want ook de luchtvochtigheid is bijvoorbeeld belangrijk om ervoor te zorgen dat de kurk van de fles niet uitdroogt. Een uitgedroogde kurk zorgt namelijk ook voor kwaliteitsverlies. 

Een klimaatkast heeft ook zo zijn nodige overwegingen, zoals de investering die je moet doen maar ook de ruimte die je moet hebben om hem kwijt te kunnen. Niet iedereen heeft een groot budget, maar ook voldoende ruimte kan lastig zijn. Het laten passen van de kast in een nisje is vaak niet zo moeilijk, maar er moet ook voldoende ruimte zijn om te ventileren en er moet een elektrische aansluiting zijn zodat hij aangesloten kan worden op het stroomnetwerk. Ga hiervoor naar Mijn-wijnkoelkast.nl.