juni 19, 2024

DC Event

dcevent.nl

De voor- en nadelen van infrarood verwarming

infrarood verwarming plafond

Infrarood verwarming wordt in Nederland veel gebruikt in onder andere kantoren en fabrieken, maar voor woonhuizen is het nog niet erg gewoon. Dat terwijl in Duitsland en Oostenrijk deze vorm van verwarming wel al veel in woningen wordt toegepast. Zit jij er ook over na te denken om voor infrarood verwarming te kiezen? Wij zetten alle voor- en nadelen voor je op een rij.

infrarood verwarming plafond

Het is eenvoudig te installeren

Infrarood verwarming is heel makkelijk te installeren. Waar je bij een conventionele verwarming leidingen moet aanleggen en een ketel moet installeren, hoef je bij een infrarood verwarming alleen de panelen te installeren in de buurt van een stopcontact. Een infrarood verwarming werkt namelijk op elektriciteit. Zo kun je deze vorm van verwarming op bijna iedere plek en in iedere ruimte installeren. Je hebt infrarood verwarming plafond, voor in de vloer en op de muur.

Het geeft stralingswarmte af

Het grootste voordeel van infrarood verwarming is misschien wel dat deze vorm van verwarming stralingswarmte afgeeft. Dat betekent dat objecten en personen in een ruimte direct worden verwarmd, net als met de zon, en je vrij snel de warmte voelt. Bijkomend voordeel is dan weer dat er geen sprake is van luchtstroming, waardoor je minder last hebt van circulerende stoffen en allergenen.

Het bespaart energiekosten

Doordat een infrarood verwarming snel objecten en personen in een ruimte verwarmt, voelt een ruimte al comfortabel aan bij een temperatuur van 18°C in plaats van 20°C. Daarmee kun je al gauw zo’n 20% tot 40% aan energie besparen, wat je uiteindelijk gaat terugzien op je energierekening. Gebruik je een bepaalde ruimte niet? Zet de verwarming dan uit, zodat je ook hier weer energie bespaart.

De nadelen van infrarood verwarming

Doordat infrarood verwarming werkt op stroom, hebben de panelen snoeren. Wil je dus niet allemaal zichtbare snoeren in huis? Dan moet je deze wegwerken, helemaal wanneer je de panelen niet direct naast een stopcontact plaatst. Daarnaast kan het gericht verwarmen ook een nadeel zijn, doordat je de panelen zo hebt geïnstalleerd dat bepaalde plekken worden verwarmd. Ga je de ruimte aanpassen, dan kan het zomaar zijn dat dat ene plekje niet meer goed wordt verwarmd. Nu is het wel zo dat ook bij een infrarood verwarming op den duur de hele ruimte op temperatuur komt.